GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting van de baan gaat
De inkomsten uit winstbelastingen zouden volgens GroenLinks gebruikt moeten gaan worden om de oplopende zorgkosten te betalen.
Economen verwachten dat de zorgpremie volgend jaar flink omhoog gaat, mede als gevolg van de coronapandemie.
Volgens economen zal de zorgpremie volgend jaar flink omhoog moeten gaan. GroenLinks wil de oplopende kosten opvangen door de bedrijfswinsten af te romen. De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting moet van de baan, stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Inkomsten uit de winstbelastingen kunnen worden gebruikt om de oplopende zorgkosten te dekken. Dan hoeven de premies niet – of minder – te stijgen, zo is het idee.
In de aanloop naar haar partijcongres dat zaterdag online wordt gehouden, komt de partij met een initiatiefvoorstel voor een spoedwet om een hogere zorgpremie te voorkomen.
In die wet wil GroenLinks regelen dat zorgverzekeraars alle extra kosten die zijn ontstaan door het coronavirus vergoed krijgen als ze aantonen dat ze deze niet kunnen opvangen met hun eigen reserves.
"De eerste rekening die we krijgen is die van de medische coronakosten", zegt Klaver.
Zorgkosten lopen op door coronapandemie
Onder zorgeconomen lopen de schattingen over de benodigde stijgingen uiteen, van tientallen euro's tot 250 euro per jaar per Nederlander. Die zorgkosten moeten niet "bij gewone mensen op de mat" belanden, vindt GroenLinks.
De partij stelt voor om de belasting die bedrijven over winst boven de 200.000 euro betalen, op het bestaande tarief van 25 procent te houden. Dat tarief zou naar 21,7 procent gaan in 2021.
"Er gaat iets goed mis in het huidige kapitalisme, nu grote bedrijven in goede tijden alle voordelen krijgen, en in crisistijd gewone mensen de rekening moeten betalen", vindt Klaver. Zo'n belastingverlaging is volgens hem "niet uit te leggen".
Eerder deze maand gaf minister Martin van Rijn van Medische zorg dat aan dat het nog veel te vroeg is om een uitspraak te doen over een stijging van de zorgpremie.
Dat er voor de aanpak van de coronacrisis veel kosten worden gemaakt, is volgens de bewindsman duidelijk. Maar waar die rekening uiteindelijk belandt, daar zal nog naar worden gekeken. De premie gaat “niet per definitie” omhoog, aldus Van Rijn.